Politikerne bør afskaffe ordningen for egenbetaling af tolkebistand
Ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder afdækker konsekvenserne ved egenbetaling for tolkebistand. "Rapporten er et væsentligt bidrag, der kaster lys over de alvorlige konsekvenser ordningen har for en stor gruppe mennesker, " udtaler næstforkvinden Eline Feldman.
Rådet for Etniske Minoriteters næstforkvinde Eline Feldman var til Centerrådsmøde d. 4. december 2019 med MESU - Københavns Universitets Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed.
Til mødet fortalte Line Vikkelsø Slot (Chefkonsulent i Institut for Menneskerettigheder) om en ny rapport, som afdækker konsekvenserne ved den nye ordning om egenbetaling for tolkebistand i sundhedsvæsenet. Ordningen trådte i kraft den 1. juli 2018. Rapporten påpeger blandt andet:
"Indførelsen af egenbetaling for tolkebistand udfordrer kommunikationen mellem læge og patient på en række punkter. Egenbetalingen kan fx medføre, at patienter, der ikke har råd til at betale, forsøger sig på et utilstrækkeligt dansk eller får hjælp af pårørende, der ikke er egnet til opgaven."
Eline Feldman mener, at rapporten er et væsentligt bidrag, der kaster lys over de alvorlige konsekvenser ordningen har for en stor gruppe mennesker. Mennesker som i forvejen befinder sig i en marginaliseret position i samfundet. "Forringelse af tolkebistanden i sundhedssystemet har bestemt ikke bidraget til at gøre disse menneskers liv bedre. På baggrund af resultaterne af denne rapport bør politikerne afskaffe ordningen for egenbetaling af tolkebistand," udtaler næstforkvinden.
Læs hele rapporten her.