Gå til indhold

Sammenhængskraft og strukturelle barrierer på integrationsområdet

Der er i høj grad tale om et demokratisk A- og B-hold, når det kommer til demokratisk deltagelse i Danmark. Mange etniske minoriteter benytter sig ikke af deres ret til at øve indflydelse på samfundet. Derfor har Det Nationale Integrationsråd nedsat et udvalg, der skal arbejde med sammenhængskraften i Danmark og hvordan vi kan gøre op med sociale kontrolmekanismer og strukturelle barrierer på integrationsområdet.

Vi er optaget af at arbejde for et demokratisk samfund, hvor alle har mulighed for at deltage som aktiv og fuldgyldig borger. Det betyder, at vi bliver nødt til at se nærmere på de sociale kontrolmekanismer og strukturelle barrierer, der kan spænde ben for borgeres indslusning i det danske fællesskab. I 2023 har udvalget derfor indskrænket følgende fokusområder:

 

Udvalget har to fokusområder: Negativ social kontrol og Sprogtilegnelse

 

Fokusområde 1 – Negativ social kontrol

Vi mener, at en central forudsætning for et aktivt medborgerskab, er at man har ret til og mulighed for at træffe selvstændige valg angående eget liv og fremtid. Det gælder f.eks. retten til selv at vælge kæreste, ægtefælle, uddannelse og arbejde. Det er rettigheder som negativ social kontrol kan forhindre individet i at udøve, hvilket nødvendiggør en øget indsats i at forstå og modarbejde eksempler på negativ social kontrol i Danmark. Vi vil blive klogere på, hvordan vi begrænser negativ social kontrol og fremmer lige rettigheder for alle.

Social kontrol findes i mange afskygninger og i alle samfund og kulturer. Et af udvalgets formål er at skabe opmærksomhed omkring de forskellige former social kontrol kan tage, for derved at biddrage med nye perspektiver på de gængse fortællinger om emnet. Vi har et eksplicit fokus på, at udvalgets arbejde skal gavne og ikke skade de individer, der nægtes retten til selvbestemmelse og udsættes for negativ social kontrol.

Fokusområde 2 – Sprogtilegnelse

Tilegnelse af det danske sprog er på mange måder en afgørende faktor for at føle sig hjemme i Danmark og for at kunne deltage aktivt i det danske samfund. Hvis man ikke kan dansk, kan det være svært at føle sig som en del af fællesskaber, følge med i samfundslivet, og man risikerer at isolere sig i parallelsamfund, med alle de uhensigtsmæssigheder det medfører. Udvalget vil derfor fokusere på sprogtilegnelse og –indlæring, først og fremmest på landets sprogcentre.

Udvalget består af: Amma-Asara Nyako, Christian Marcussen, Desalegn Tufa, Hetav Rojan Og Thomas Hoffmann