Gå til indhold

Undersøgelse viser at hver anden efterkommer vil have religionskritik forbudt.

Nyhed
23 Oct, 2019
Efterkommere af ikke-vestlige indvandrere ønsker i langt højere grad end etniske danskere at beskytte religion mod kritik, viser den årlige undersøgelse af nydanskeres medborgerskab. Forkvinden, Halima El Abassi udtaler sig om resultaterne, i en artikel bragt af Kristeligt Dagblad den 14. okt. 2019. Læs om hendes forklaring på de opsigtsvækkende resultatet i nedenstående.

Det skal være slut med oplysningstidens ideal om religionskritik, mener knap halvdelen af efterkommere af ikke-vestlige indvandrere bosat i Danmark. Tallet stammer fra et notat, der er en del af Udlændinge- og Integrationsministeriets samlede årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab, som offentliggøres i denne uge.

På spørgsmålet, hvor enig eller uenig er du i, at det bør være forbudt at kritisere religion, erklærer 48 procent af efterkommerne sig således ”helt enig”. For indvandrere, der har opholdt sig mindst tre år i Danmark, er 42 procent enige, mens det gælder for 20 procent etniske danskere.

Forkvinden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, er ikke overrasket over, at der er flere efterkommere end indvandrere, der mener, at kritik af religion bør forbydes. Hun mener, at tallet hænger sammen med, at efterkommere bliver mere religiøse end deres forældre. En udvikling, der efter hendes opfattelse skyldes, at efterkommere ikke føler sig som en del af det danske samfund.

”Når man står uden for samfundet, så kan religion blive et trækplaster for at få identitet og føle sig som en del af et fællesskab. Det er i sig selv ikke et problem – problemet opstår, hvis det er ens eneste tilhørsforhold. På den anden side har indvandrere (i modsætning til efterkommere, red.) i mindre grad forventet at blive en del af det danske samfund, og de føler sig derfor ikke på samme måde ekskluderet,” siger Halima El Abassi, der understreger, at hun ikke selv har haft lejlighed til at læse notatet.

Læs hele artiklen her